Suppeuke 13 Spansk tomatsuppe

Kjære lesere!

Jeg har innsett at jeg bruker mye tid på å tenke «mat. » På hvor genial hver enkelte ingrediens er. Hvordan og hvilke smaker passer godt sammen? Hvilke grønnsaker kjenner jeg til og hvilke kan jeg og kan jeg ikke anvende? Hvilke smakskombinasjoner kjenner jeg til? Hvordan kan jeg beholde smak, men gjøre matrettene sunne og smakfulle? Sist, det uunngåelige, hvordan kan jeg utvikle meg og tørre å stole på smaksløkene og kunnskapen jeg har til å prøve noe nytt?

Jeg skal ikke påstå at denne suppen ikke har vært utprøvd før. Men, den har iallefall blitt skapt på ny i mitt hode. Og det er jeg stolt av.

Denne uken dedikerte jeg mine tanker til den geniale, smakfulle og ikke minst fleksible grønnsaken(frukten?) tomaten. Tomat er en fantastisk matvare! Jeg kan ikke få understreket det godt nok. Den smaker fantastisk og er et «må ha» i mange matretter, både alene i sin helhet og som smakstilsetter. Den kan kokes, bakes, stekes og spises rå. De kommer i ulike størrelser og fasonger. Noen ganger er de så søte og friske at de kan spises som godteri. Den er helten til karnivorene, vegetarianere, veganerne og til alle som lever og ånder. Den har et superlavt kaloriinnhold, er proppfull av a- og c-vitamin og den inneholder hele 90 prosent vann! Du kan ikke overdrive med denne grønnsaken. Nå skal det sies at tomaten ikke er en grønnsak, men en frukt. Noe som jeg mener passer den bedre.

Denne uken bestemte jeg for å bruke tomaten og leke meg til en suppe som det var litt fart i. Da passer det ypperlig å snuse litt på- og få inspirasjon fra det spanske kjøkkenet. Jeg tenkte chili, tomater, hvitløk og den aldri så lune og gode paprikaen. Du kan lage basen vegetarisk om du ønsker det ved å bytte ut kyllingbuljong med grønnsaksbuljong. Tilbehøret kan variere fra litt raspet Manchego, en klatt kesam eller stekt Chorizo. Den står også stødig helt alene.

image

Dette trenger du:

 • 1 gul løk
 • 3 selleristenger
 • 6 gulrøtter
 • 2 røde chili
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 ss rapsolje
 • 1 kylling- eller grønnsaksbuljong
 • 5dl vann
 • 800 gram hakkede tomater(to bokser)
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ss paprikapulver
 • 3-4 ss balsamico
 • 1 ss sukrin
 • noen klyper salt

Slik gjør du:

 • Hakk løk og selleri i passe små biter
 • Stek dem i rapsolje på medium varme.
 • Skrell og rasp gulrøtter.
 • Knus hvitløk og finhakk den røde chilien.
 • Tilsett gulrøtter, hvitløk og chili i gryta og vend inn sammen med sellerien og løken.
 • Ha i 5 dl vann og buljonterningen, kok opp.
 • Tilsett to bokser hakkede tomater og tomatpuré.
 • Bruk en stavmikser og bland godt til du har fått en fin og fyldig suppe.IMG_3885
 • Sett kasserollen tilbake på platen, og tilsett paprikapulver, balsamico, sukrin og salt.
 • La den stå og småputre i 10-15 minutter, slik at smakene får satt seg.

Serveringstips: server den med en klatt Kesam, valgfri ost(raspet Manchego passer godt.) eller stekt Chorizo❤️

imageNyt tomaten folkens! Den vil gjøre deg godt?

En tanke om “Suppeuke 13 Spansk tomatsuppe”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *